Ga naar de inhoud

Kids en olie, waar moet je op letten?

  • door
Kids en olien waar moet je op letten

Het gebruiken van essentiële oliën bij kleine kinderen kan best even spannend zijn. Zeker als je net start.
In deze blog deel ik met je waar je op moet letten bij het gebruik van essentiële oliën bij kinderen.

De stap nemen om de oliën ook bij je kinderen in te zetten kan dan best groot zijn. Want hoe werkt dat nu precies? Waar moet je rekening mee houden en wat doe je als er toch iets mis gaat.

De essentiële oliën van Young Living zijn veilig te gebruiken in je gezin. Dat is zeker niet met alle merken zo, laat je dus goed informeren! 
Het meest eenvoudige gebruik is door de diffuser aan te zetten met een blend waar ook je kinderen profijt van kunnen hebben. Maar de oliën van Young Living zijn ook veilig om te gebruiken op de huid van je kindje.

Richtlijnen voor het gebruik van essentiële oliën bij kinderen.

Het is slim om je aan een aantal richtlijnen te houden als je essentiële oliën gaat gebruiken bij je kinderen. Ik deel er een aantal die voor mij het belangrijkste zijn.

  1. Verdun de olie voor gebruik. Gebruik hiervoor een verdun tabel en verlaag de hoeveelheid druppels in de diffuser.
  2. Start je met een nieuwe olie? Test eerst op een klein stukje huid om te onderzoeken of een huidreactie uit blijft.
  3. Bewaar je olie buiten bereik van je kinderen.
  4. Gebruik geen citrusolie bij je kindje als jullie nog in de zon gaan. Dit kan verbranding of een huidreactie geven.
  5. Laat je kinderen de olie niet innemen.
  6. Gebruik geen olie bij de ogen of in de oren.
  7. Less is more! Gebruik liever te weinig dan teveel.
  8. Twijfel je? Laat je dan eerst goed informeren.

Aromatisch gebruik van essentiële oliën bij kinderen

De meest eenvoudige manier om oliën in te zetten is het gebruik van een diffuser.
Door ultrasone trillingen worden de oliemoleculen in de lucht verspreid.
Door inademing komen deze moleculen in de longen en uiteindelijk in de bloedbaan terecht.

Om ons lichaam en dat van kindje te laten wennen aan de werking van de oliën is het belangrijk om rustig op te bouwen. In tijd maar ook in hoeveelheid. Zet in het begin de diffuser 15 tot 30 minuten aan en bouw dit langzaam op naar 2 uur. Je geeft hiermee je kindje alle tijd om te wennen aan de oliën.

Als je meer wil lezen over aromatherapie dan raad ik je het boek: Praktisch handboek etherische oliën van Christina Anthis aan.

Kinder diffuser feather


1 tot 2 druppels olie is in het begin voldoende. Vul de diffuser wel helemaal af met water.
Kijk ook zeker naar de afmeting van de ruimte waar je de diffuser gebruikt. In de kinderkamers gebruik ik zelf altijd maximaal 2 druppels. De ruimte is niet zo groot en ik heb gemerkt dat dit echt voldoende is om de werking te ervaren.

Gebruik van essentiële oliën op de huid van kinderen

Daarvoor is het wel belangrijk om stil te staan bij de krachtige werking van deze cadeautjes uit de natuur. Het is daarom belangrijk dat je de oliën goed verdunt voordat je deze bij je kinderen gebruikt. Je gebruikt hiervoor een verdun tabel waarin je de verhoudingen op leeftijd af kunt lezen. Door de olie goed te verdunnen breng je de concentratie essentiële olie naar beneden zodat het lichaam meer tijd krijgt om de olie op te nemen. De krachtige werking wordt hierdoor niet minder.

Het aanbrengen van de oliën is niet anders dan bij jou. Let er wel op dat je kindje de oliën niet in de ogen of mond kan smeren. 
Net als ik gebruiken mijn kinderen dagelijks olie op hun huid. Ze hebben eigen rollers voor het boosten van hun weerstand, voor huidverzorging, extra zelfvertrouwen en om hun spijsvertering te ondersteunen.

Niet alle oliën zijn geschikt voor het gebruik bij kinderen. Lees hiervoor altijd het etiket en de beschrijving. Denk hierbij ook aan het gebruik van een blend. Hierin zijn verschillende oliën verwerkt. Let bij het gebruik van een blend altijd op de ingrediënten of er mogelijk een olie in is verwerkt die je niet bij je kindje kunt gebruiken.

Wat als het toch mis gaat

Het kan gebeuren dat de huid van je kindje niet goed reageert op de olie. Er ontstaat dan een huidreactie. Mijn tip: smeer de geïrriteerde huid in met een draagolie, bijvoorbeeld druivenpitolie. Hiermee verdun je de essentiële olie. Ga niet spoelen met water, je zal de olie dan enkel verder over de huid verspreiden. Schakel altijd medische hulp in als de reactie niet afneemt.

Olie in je oog krijgen is ook echt niet fijn, dat heb ik zelf al een keertje meegemaakt. Mijn tip: probeer de olie dan ook met draagolie te verwijderen. Wrijf het er uit met een wattenschijfje. Melk is een goed alternatief voor water om mee te spoelen, tip uit grootmoeders tijd. Neemt de reactie niet af, schakel dan medische hulp in.

Het gebruik van essentiële oliën is altijd op eigen risico.

Liefs, Karolien


Speciaal voor jou maakte ik een extra download

Vind je het lastig om juiste combinaties te maken met oliën die geschikt zijn voor kinderen.
Voor jou maakte ik speciaal een download met kids diffuser blends.

Vul hieronder je gegevens in, de download ontvang je dan vanzelf in je mailbox.

*met het aanvragen van de download ontvang je automatisch mijn inspiratiemail. Uitschrijven kan altijd.

10 diffuser blends voor kinderen