Ga naar de inhoud

Eerste hulp bij… blauwe plekken.

  • door
eerste hulp bij blauwe plekken

Blauwe plekken, heel herkenbaar voor elke moeder. Ik vertel je in deze blog hoe ik essentiële olie inzet als eerste hulp bij blauwe plekken.

We maken het als moeder allemaal mee. Je kindje komt thuis van de opvang of school en is gevallen. Er is gekoeld met een koude doek of ijspack maar er is toch een flinke blauwe plek ontstaan.
In elke leeftijdsfase komen builen en blauwe plekken voor. Als onze kindjes gaan staan of hun eerste stapjes zetten. Tijdens het buitenspelen en leren fietsen. En vergeet onszelf als moeder niet. Tijdens de drukke ochtendspits loop je met je tenen tegen de poten van de kinderstoel aan of je neemt nog net de punt van de tafel mee.

Ik heb het al ontelbare keren meegemaakt. Bij de kinderen vind ik de blauwe knieën en scheenbenen altijd het vervelendste. Soms in combinatie met een een schaafwond of kapotte handen. Zelfs als je er niet bij was, zie je gelijk dat het een vervelende val moet zijn geweest. Een dikke knuffel en een kus verzacht het leed iets, ook voor onszelf. Maar dat, naast koelen, ook essentiële olie verlichting kon brengen was voor mij nieuw.

Wat is een blauwe plek eigenlijk

Een blauwe plek is een bloeduitstorting die ontstaat door vallen of stoten. De onderliggende bloedvaten gaan door de klap kapot, waardoor het bloed de weefsels in lekt. Onderhuids is de bloeduitstorting rood, maar doordat je huid als een soort filter werkt, oogt de plek blauw en soms paars.

Twee weken geleden was het weer zover. Eén van de kinderen was op school flink gevallen. Na te zijn gestruikeld was de val gebroken door een houten bak. Het resultaat was in de middag al goed zichtbaar. Een rood/blauwe plek over de gehele achterkant van het bovenbeen, flinke plek op elleboog en voet. Gekoeld was er niet, want dat was natuurlijk niet cool. Pijnlijk was het wel! Gaan zitten en opstaan was niet makkelijk en zelfs met liggen in bed had hij er flink last van.

Ik pakte mijn Desk Reference erbij (boek met de werking van essentiële oliën van Young Living) en zocht naar ondersteuning met essentiële olie bij blauwe plekken. Al snel vond ik een aantal oliën die zouden kunnen helpen bij het verlichten van het ongemak en het herstel van de plekken.

Essentiële olie ter ondersteuning bij blauwe plekken.

PanAway was één van die oliën die ik in huis had. Ik maakte roller met de combinatie PanAway en een plantaardige draagolie en liet deze zelf op de blauwe plekken smeren. Dit verliep prima.

Smeren, smeren en smeren. Na een paar dagen was het resultaat goed zichtbaar. De plekken werd minder pijnlijk en herstelde sneller dan anders.

Zonder roller waren we altijd wel een poos zoet met een blauwe plek. Buiten dat het lang pijnlijk bleef waren ze ook nog een flinke tijd zichtbaar. Niet erg natuurlijk maar nu hadden we een hele andere ervaring! PanAway als essentiële olie was heel fijn om in te zetten bij blauwe plekken.
Het leek wel of de roller als een gum op papier de blauwe plek aan het vervagen was. Je snapt dat we bij de volgende blauwe plekken een figuurtje met de olie er in gaan tekenen. Grapje natuurlijk! Maar deze roller verdwijnt niet meer uit ons eerste hulp kastje!

Liefs, Karolien

*PanAway is niet voor alle leeftijden geschikt. Lavender olie is een goed alternatief voor de aller kleinste.
*Gebruik je essentiële oliën bij kinderen? Pas de hoeveelheid olie altijd aan volgens de verdun tabel en verdun deze met een draagolie voor gebruik.


Heb jij ook de starterkit van Young Living in huis?

Dan heb ik iets leuks voor je!

Speciaal voor jou schreef ik een e-book vol met inspiratie voor het aromatisch gebruik van de starterkit. Wist je dat je wel 60 diffuser blends kunt samenstellen met enkel de 12 oliën uit de starterkit?

Maak optimaal gebruik van je starterkit door dagelijks een nieuwe diffuser blend uit te kiezen. In dit e-book vind je ze alle 12. Echt waar, ook PanAway en Digize komen voorbij. Ook die zijn namelijk geschikt om in je diffuser te gebruiken.

Naast de 12 oliën uit de starterkit heb je geen andere oliën nodig. Heb je de starterkit in huis dan kan je alle diffuser blends uit dit e-book uitproberen.


Wil je nog een blog lezen?