Ga naar de inhoud

Aromatisch gebruik van essentiële olie

  • door
Aromatisch gebruik van essentiele olien

Mijn meest favoriete manier van het gebruiken van essentiële oliën is aromatisch gebruik. Het start met het kiezen van de geur die je wil gebruiken. Zelf kies ik vaak voor een combinatie van verschillende oliën. Naar recept druppel je de essentiële oliën in de diffuser, water toevoegen en aanzetten maar. De diffuser begint zachtjes te snorren en een koude waterdamp verspreidt zich door de ruimte. En daarmee creëer ik precies de sfeer die ik graag wil. Heerlijk vind ik dat!

Geur is een sterk zintuig dat je gemakkelijk kunt sturen en beïnvloeden. Door een geur te kiezen die aansluit bij de sfeer die je wil creëren kun je zorgen voor extra ontspanning, comfort, vrolijke vibe, focus, enz. Jouw oliën, jij bepaalt!

Aromatisch gebruiken van essentiële oliën kan met het gebruik van een diffuser maar er zijn nog meer manieren. Ik deel er 5 met je:

Armomatisch gebruik essentiële oliën

Diffuser

De meeste bekende manier om essentiële oliën te gebruiken is door een diffuser te gebruiken. Door ultrasone trillingen ontstaat een koude waterdamp die zich verspreid door de ruimte. Door deze in te ademen ervaar je de werking van de oliën. Een diffuser zet je vaak voor een langere periode aan zodat je telkens als je in de buurt komt van de diffuser de geurbeleving zal ervaren. Kan je wel wat extra inspiratie gebruiken? Ontdek dan de Blendpicker app. In deze olie tool vind je voor elk moment een diffuser blend.
Bij huisdieren en jonge kinderen is het veilig om een diffuser te gebruiken. Laat je goed informeren over de oliën die wel of niet geschikt zijn om te gebruiken.

Maak het jezelf gemakkelijk.

Jij hebt er vast ook al eentje in huis! Een diffuser is onmisbaar als je gebruik wil maken van essentiële oliën.
De diffusers van Geurwolkje vind ik zelf heel erg mooi! Ze zijn net wat stijlvoller dan de diffuser die je bij een basis pakket oliën ontvangt. (en ook een stuk beter geprijsd om aan te schaffen als 2de diffuser)

Er zijn zo ontzettend veel soorten beschikbaar en als je voor een kwalitatief goede diffuser kiest kan je al je oliën gewoon blijven gebruiken.

Direct inhaleren

De meest snelle en makkelijke manier om een essentiële olie aromatisch te gebruiken is door deze direct te inhaleren. Een olie heeft maar 20 seconden nodig om tot je hersenen door te dringen. Dit staat gelijk aan 3 diepe ademhalingen. Direct inhaleren wordt ook wel cuppen genoemd en gaat als volgt in zijn werkt.
Druppel een olie naar keuze op je handpalm.
Wrijf je handen over elkaar en verspreid de olie over je handpalmen. Maak een kommetje van je handen en plaats deze over je neus en mond.
Adem 3 maal diep in en uit en ervaar de werking van de olie.
De olie die op je handen over blijft kan je verspreiden door je haar, over je polsen of de plek die je fijn vindt.

Spray

Niet elke ruimte is geschikt om een diffuser te plaatsen. Het maken van een spray is dan een goed alternatief. Voor het maken van een spray kan je een speciaal recept volgen maar alle diffuser blends die je prettig vind zijn geschikt om te gebruiken.
Pas het aantal druppels essentiële olie aan naar inhoud van je sprayflesje. 
Een spray maken is heel eenvoudig.
– Druppel de essentiële olie naar recept in het sprayflesje.
-Voeg een klein scheutje toverhazelaar toen. Toverhazelaar zorgt ervoor dat de olie en het water zich makkelijker kan mengen. 
– Vul af met water.
– Goed schudden en je spray is klaar voor gebruik.

Toverhazelaar vind je bij Natural Heroes.

Sniffle stick

Door gebruik te maken van een sniffle stick kan je de olie die je het liefste aromatisch gebruikt bij je dragen zonder het flesje mee te nemen. De sniffle stick heeft een wattenstaafje van binnen waar je de olie op kunt druppelen. 3 tot 4 druppels olie is al voldoende.
Een sniffle stick is ideaal om tussendoor aan te ruiken bij bijvoorbeeld een allergie of een verstopte neus. Ook voor kinderen zijn ze geschikt en veilig te gebruiken.

Lavasteen

Een lavasteen is poreus waardoor het gemakkelijk vloeistoffen op kan nemen. Als je een essentiële olie op een lavasteen druppelt zal hij een subtiele geur afgeven. Leg bijvoorbeeld een lavasteen in een kleine ruimte waar je een fijne geur wil verspreiden zoals het toilet.
Er zijn ook sieraden als kettingen, armbanden en oorbellen met lavastenen te koop. Hier druppel je 1 tot 2 druppels olie op voor je ze om doet. Je draagt dan de hele dag je favoriete geur bij je.

Ik zet het liefst de diffuser aan om de aromatisch werking van essentiële oliën te ervaren. Maar ook de techniek van direct inhaleren gebruik ik dagelijks. Welke manier van aromatisch gebruik vind jij het fijnste?

Liefs, Karolien


Kan je wel wat extra inspiratie gebruiken?

In de webshop vind je verschillende e-books vol met diffuser blends.
Zoals het e-book Lente diffuser blends.
Of het e-book Zomer diffuser blends vol met zomerse blends.

In de webshop vind je er nog veel meer!

Ontdek ze allemaal.

Blijf op de hoogte

Ontvang elke maand een inspirerende nieuwsbrief met tips, tools en meer over essentiële oliën.
Laat hieronder je gegevens achter en ontdek wat ik nog meer met je te delen heb.

Inschrijven nieuwsbrief